De speelboerderij wil zo duurzaam mogelijk zijn. Een goed voorbeeld is gebouw De Rietgans: met lokale materialen is dit bijzondere, energiezuinige, ontwerp gebouwd. In oktober 2010 heeft wethouder Herbert Raat (VVD) de intentieverklaring ‘ Alle kinderboerderijen Duurzaam’ ondertekend.
Duurzame Plattegrond Speelboerderij Elsenhove
Speciaal voor de speelboerderij is een plattegrond gemaakt met heel veel duurzame elementen die op Elsenhove te vinden zijn. Daarnaast staan er tips in voor wat je zelf thuis kunt doen op dit gebied. De Duurzame Plattegrond is gratis mee te nemen als je op de speelboerderij bent, maar je kunt hem ook downloaden via onderstaande link.
Duurzame Plattegrond Speelboerderij Elsenhove
Groene stroom voor het opladen van elektrische fietsen en scootmobielen
Bij de fietsenstalling staat een oplaadpaal voor elektrische fietsen en scootmobielen. De elektriciteit wordt opgewekt via een zonnepaneel. Het opladen is gratis.
Groene dakpannen
Speelboerderij Elsenhove wil aan bezoekers laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. Daarom zijn er groene dakpannen geplaatst op een van de gebouwen. Deze dakpannen zijn kant en klaar te koop en vervangen de stenen dakpannen. Voordeel van groene dakpannen is dat ze regenwater vasthouden en dat als de plantjes op de dakpannen bloeien bijen hier nectar kunnen komen ophalen.
Zonnepanelen
In januari 2013 zijn er 56 zonnepanelen op drie daken van Speelboerderij Elsenhove geplaatst. Het informatiepaneel dat hangt aan de boerderij geeft aan dat er vanaf het moment van installatie van de PV-panelen, omstreeks 30 januari 2013, 10861 kWh is opgewekt. Deze opbrengst is genoeg om circa 8 tussenwoningen van elektriciteit te voorzien. Omdat we de elektriciteit gebruiken voor de boerderij hebben we minder elektriciteit ingekocht en is er ook minder uitstoot van CO2.
Duurzame horeca
In theehuis in den Pappot verkopen we in 2016 minimaal 75% van de omzet aan lokale, biologische of fair trade producten.
Biologische bestrijding van vliegen en bloedmijten
Sinds voorjaar 2014 is Speelboerderij Elsenhove overgegaan op een biologische manier van vliegen bestrijden. Vliegen geven veel overlast aan mens en dier en zijn bovendien niet goed voor de hygiëne. Er zijn verschillende chemische middelen voor verkrijgbaar, maar die zijn niet goed voor het milieu en bovendien niet goed voor de gezondheid. De natuurlijke vliegenbestrijding is gebaseerd op het bestrijden van de vliegenpoppen in de dierenverblijven en op de mesthopen met behulp van sluipwespen. Uiteindelijk zal er zich een populatie sluipwespen opbouwen die de vliegenplaag uiteindelijk vrijwel geheel weet te beheersen. Het aantal vliegen is nu al drastisch verminderd.
Voor de bestrijding van bloedluizen in de kippenhokken hebben we ook een klein roofmijtjes van slechts 1 mm groot. Door de leverancier “Dutchy’s “ genoemd. Ze leven in de grond en jagen daar op allerlei bodemorganismen. Wanneer we deze roofmijten in kippenhokken uitzetten worden ze felle bestrijders van o.a. bloedmijten. Ze jagen de hele dag achter hen aan en doden ze om ze vervolgens op te eten. Ook deze biologische bestrijders moeten in voorjaar en zomer regelmatig uitgezet worden om het probleem onder controle te houden. De kleine roofmijtjes worden in een witte patroon geleverd, die je vervolgens in de houder in het kippenhok schuift. Deze blauwe houders kun je in de kippenhokken in de buurt van de zitstokken zien hangen. De roofmijten komen er vanzelf uit om op jacht te gaan.
Zwerfboeken
Sinds juni 2014 kun je kinderboeken vinden in de kaaskast in het gangetje naar de toiletten toe. Dank zij het initiatief van Nationaal Fonds Kinderboeken is dit project ontstaan. Je mag een boek uit de kast meenemen en als je het gelezen hebt kun je het weer ergens achter laten zodat weer een ander kind plezier heeft van het boek. Kijk voor meer informatie op www.kinderzwerfboek.nl. Je mag ook boeken op Elsenhove achterlaten.