Geiten

Nederlandse bonte geit De geit werd wel de koe van de armen genoemd. Geeft ongeveer 500 liter melk per jaar. Van dit ras zijn er nog circa 1.300 vrouwelijke exemplaren (2012) in Nederland. Het bestuur van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft de Nederlandse bonte geit officieel gekozen als zeldzaam ras van het jaar voor 2016. Elk jaar kiest de SZH één van de inmiddels ruim 70 verschillende zeldzaam geworden landbouwhuisdierrassen als ras van het jaar. Dit ras wordt dan  extra onder de aandacht gebracht.

IMG_0238

Nederlandse bonte geit

Nederlandse witte geit De oorsprong van de witte geit ligt in Zwitserland. In 1905 zijn dieren naar Nederland gehaald om de melkproductie te verbeteren. Hiervan zijn er nog circa 1.700 vrouwelijke (2012) exemplaren.

witte melkgeit

Nederlandse witte geit

Nederlandse Toggenburger Een kruising tussen de uitgestorven Drentse geit en de Zwitserse Toggenburger. Rond 1930 gefokt voor de melk. Van dit ras zijn er nog circa 1.000 vrouwelijke dieren (2012).

Nederlandse Toggenburger

Nederlandse Toggenburger

Anglo-Nubische geit De Nubische geit is ontstaan in Engeland, door het kruisen van voornamelijk Oosterse rassen. Het is het grootste geitenras ter wereld en valt vooral op door zijn gebogen neus en lange hangende oren. Er zijn in Nederland ongeveer 700 Nubische geiten.

IMG_0782

Nubische geit

Dwerggeit Kleine, gehoornde geit die in veel kleuren voorkomt. De oorsprong van de dwerggeit ligt in Afrika. De enige geit op de boerderij die niet commercieel gehouden wordt, echter alleen hobbymatig en uit praktische overweging (begrazing).

dwerggeit

Dwerggeit

Nederlandse Landgeit Vrij grote langharige geit, die in meerdere kleuren voorkomt. Zowel de bokken als de geiten hebben flinke horens.  het ras is met uitsterven bedreigd geweest, maar gelukkig zijn er nu weer zo’n 2000 geiten in Nederland te vinden.

Nederlandse Landgeit

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) geeft informatie over zeldzame Nederlandse rassen op www.szh.nl of www.zeldzamerassen.nl