De boerderij

Speelboerderij Elsenhove ligt in recreatiegebied Elsenhove, aan de rand van Amstelveen. Op de boerderij maken jong en oud kennis met zeldzame Nederlandse landbouwhuisdieren. Kinderen vermaken zich in de uitgebreide avontuurlijke speeltuin.

Mooi gelegen in landelijk gebied is Elsenhove bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten.

De naam Elsenhove is volgens mr. J.W. Groesbeek, auteur van het boek ‘Amstelveen, acht eeuwen geschiedenis’ een woordspeling. En wel op de naam van de vrouw van de toenmalige eigenaar, zij heette namelijk Gerula van de Helst. De naamgeving Elsenhove vond plaats in 1737. De boerderij en het land is gelegen in de voormalige Middelpolder aan het begin van de Bankrasweg. Via de Verzameling Groesbeek, dat eveneens bij het archief berust, kunnen wij de geschiedenis van deze boerderij volgen tot 1612.

In 1965 heeft de gemeente Amstelveen de boerderij en het land daarom heen aangekocht van de laatste eigenaar, de heer N. van ‘t Schip. Hij bleef op de boerderij wonen tot 1974. De gemeente had ondertussen plannen ontwikkeld voor het oprichten van een kinderboerderij. Men koos daarvoor toen boerderij Elsenhove uit. In 1976 werd Speelboerderij Elsenhove officieel geopend.

Speelboerderij  Elsenhove is meer dan een kinderboerderij: er is veel ruimte voor spelen en educatie. Maar ook een boerderij moet aan regels voldoen. De boerderij heeft sinds januari 2013 het ‘. Keurmerk Kinderboerderijen’. Met dit keurmerk laat Elsenhove zien dat ze voldoet aan alle wettelijke eisen. Ook heeft de boerderij het jaarlijks vernieuwde keurmerk ‘Zoönose verantwoord bedrijf’. De dieren worden jaarlijks geënt tegen q-koorts en daarnaast doen wij mee met de jaarlijkse Chlamydia- en de leverbot-check. Sinds 2019 is de speelboerderij ook nog eens CAE, Cl-vrij en zwoeger-ziekte vrij geworden. Wij doen er alles aan om een veilige boerderij te zijn. In oktober 2012 is door wethouder Herbert Raat het convenant ‘Alle Kinderboerderijen Duurzaam’ ondertekend. Hiermee wil de boerderij onderstrepen dat het én duurzaam wil werken en dit ook actief wil uitdragen aan de bezoekers.  De boerderij heeft  de status erkend opleidingsbedrijf gekregen van Aequor onder nummer 8938. Deze status geldt zowel voor VMBO als voor MBO. In 2007 is Elsenhove uitgeroepen tot ‘Beste leerbedrijf in de sector dierverzorging’.