Schapen

Veluws heideschaap

Het bestuur van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft het Veluws heideschaap officieel gekozen als zeldzaam ras van het jaar 2015. Elk jaar roept de SZH één van de inmiddels ruim 50 verschillende zeldzaam geworden landbouwhuisdierrassen uit tot ras van het jaar. Speelboerderij Elsenhove is een officieel educatief centrum van de SZH. In 2016 was de Nederlandse Bonte geit aan de beurt en in 2017 een duif “de Hagenaar”.

Een hoogbenig heideschaap dat de heide op de Veluwe vrij van boompjes houdt. De mest werd gebruikt voor de akkers. Van dit ras zijn er nog circa 1.300 ooien (2012).

veluws heideschaap

Veluws heideschaap

Drents heideschaap

Het Drents heideschaap is een rank schaap met hoorns en een lange wollige staart, stugge en wat sluike wol. De populatie bestaat uit ruim 2000 ooien.

 

 

 

 

 

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) geeft informatie over zeldzame Nederlandse rassen op www.szh.nl of www.zeldzamerassen.nl

Ouessant schaap

Het Ouessant schaap behoort tot het kleinste schapenras ter wereld. De naam hebben zij te danken aan het Franse eiland Ouessant waar zij oorspronkelijk vandaan komen: Ile d’ Ouessant, ten westen van Bretagne. De ooitjes (vrouwtjes) wegen slechts 14 kg als zij volwassen zijn. Ter vergelijking: onze Veluwse Heideschapen ooien wegen zo’n 50 tot 70 kg!