Overige dieren

Ezels

Op de boerderij leven twee ezels. Moeder Keji en haar zoon Gijs. Omdat ezels snel last krijgen van de darmen mogen ze niet gevoerd worden door bezoekers, ook niet met gras en bladeren. De ezels krijgen regelmatig wilgentakken, hier kunnen ze lekker lang aan knagen, maar er zit weinig voedingswaarde in.

IMG_4113

 

 

 

 

 

 

In Villa Kakelbont houden we dieren die geschikt zijn als huisdier:

Rat

De tamme rat is er in allerlei kleuren onder andere bruin, wit, bont en grijs. Ratten zijn sociale dieren en dat betekent dat je ze niet alleen kunt houden, maar altijd met minimaal één soortgenoot. Het is een leuk gezicht om ratten samen te zien spelen, elkaar te wassen en samen te liggen slapen. Helaas worden tamme ratten niet erg oud, gemiddeld zo’n twee jaar.

tamme rat

tamme rat

Cavia

De cavia is een klein knaagdiertje afkomstig uit Zuid-Amerika. Het is een klein gedrongen dier met korte pootjes en onbehaarde oren, ze hebben geen staart. De jongen van de cavia zijn echte nestvlieders; ze kunnen direct na de geboorte lopen, zien en eten. Het zijn zoogdieren, ze drinken dus ook bij de moeder.

cavia

cavia

Chinchilla

In Villa Kakelbont hielden we o.a. twee chinchilla’s. Deze dieren staan per 1 juli 2014 op de zogenaamde ‘oranje lijst’. Op de oranje lijst staan dieren die onder strenge voorwaarden gehouden mogen worden. Het zijn dus geen huisdieren. Vandaar dat we ze ook niet meer als (negatief) voorbeeld willen houden. Onze twee chinchilla’s zijn begin november 2013 naar een opvang in Haarlem verhuisd.

Grasparkieten

Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië waar ze in grote groepen bij elkaar leven. het zijn echt gezelschapsdieren. Je moet ze dus niet alleen houden. Kan het niet anders dan altijd een spiegeltje ophangen zodat de parkiet het idee heeft dat hij samen met een soortgenoot leeft.

grasparkieten

grasparkieten

 

 

 

 

 

 

 

 

Erfdieren

Op het terrein lopen enkele vogelsoorten los. Deze soorten hebben veel ruimte nodig om  natuurlijk gedrag te vertonen.

erfdieren

erfdieren

 

Parelhoender

Parelhoenders  komen oorspronkelijk uit Afrika. Ze zijn grijs van kleur met witte stippen (parels) en een kale kop met een helmachtige kopknobbel en felrode lellen. Een groepje parelhoenders zijn echte druktemakers.

DSC00286

 Volière

 

 

 

 

 

Bij de avontuurlijke speelplaats staat een bijzondere volière in de vorm van een voetbal.