Konijnen

Nederlandse hangoordwerg

Ontstaan rond 1960 in de omgeving van Gouda als tegenhanger van de grote Franse hangoor. Van dit ras zijn er nog circa 2.700 vrouwelijke dieren (2012).

IMG_8135

Nederlandse hangoordwerg

 

Thrianta

Het ras ontstond in Nederland in de Tweede Wereldoorlog en werd speciaal gefokt om de oranje kleur. Er zijn nog circa 350 vrouwelijke dieren (2012) van dit ras in Nederland.

thrianta

thrianta

 

Gouwenaar

Het konijn heeft heel bijzondere ogen. Bij een bepaalde lichtinval seint het oog van dit dier een lichtstraaltje uit. Er zijn minder dan 55 vrouwelijke dieren (2012) van dit ras.

 

 

Gouwenaar

Gouwenaar

 

Klein Lotharinger

Een recent in Nederland ontstaan ras dat erg populair is door de mooie aftekening. De Groot Lotharinger komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Er zijn nog circa 220 vrouwelijke dieren van dit ras (2012).

klein Lotharinger

klein Lotharinger

 

Deilenaar

De Deilenaar is een ras dat in 1939 is gefokt in Deil, een plaats in de Betuwe.  Er zijn minder dan 100 vrouwelijke dieren (2012) van dit ras.

Deilenaar

Deilenaar

 

Vlaamse reus

De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras. De oorsprong ligt waarschijnlijk in het Vlaamse Gent. Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte.

Vlaamse reus

Vlaamse reus

 

Franse hangoor

Dit ras wordt ook wel de buldog onder de konijnen genoemd omdat het groot en vriendelijk van karakter is. De oorsprong van dit ras ligt in Frankrijk.

Franse hangoor

Franse hangoor

 

 

 

 

 

 

 

 

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) geeft informatie over zeldzame Nederlandse rassen op www.szh.nl of www.zeldzamerassen.nl