Kies een huisdier

IMG_9083

Voordat je een huisdier gaat aanschaffen is het belangrijk te kijken of en welk dier bij je past: hoeveel ruimte heb je in huis, hoeveel tijd kun je aan het dier besteden, ben jij of een huisgenoot allergisch, ben je vaak op vakantie enz. enz. Doe de test en kijk welk huisdier bij jou past.

Heb je al een keuze voor een soort (cavia, konijn, parkiet enz.) gemaakt dan kun je hier meer informatie over verschillende soorten vinden.

Via www.ikzoekbaas.nl kun je kijken welke dieren er via Dierenbescherming Nederland worden aangeboden. Voor het aanschaffen van konijnen kun je kijken op www.konijnenbelangen.nl

Dier kopen? Vraag om informatie op papier!

Sinds 1 juli 2014 is het verplicht dat verkopers van gezelschapsdieren schriftelijke informatie meegeven over het dier dat zij verkopen. Dat staat in het Besluit houders van dieren. Koop je dus bijvoorbeeld een parkiet, hamster, hond, goudvis of baardagame, dan hoor je daar informatie op papier bij te krijgen.

In die informatie moet in elk geval iets staan over de verzorging en de huisvesting die het dier nodig heeft, het gedrag van het dier en met welke kosten je rekening moet houden. Zo weet je bij het kopen van een dier waar je op moet letten en waar je aan begint. Je kunt de informatie mee naar huis nemen en later nog eens nakijken, en laten lezen door je huisgenoten. Op die manier maak je een goede start met je nieuwe huisdier.

Sinds 1 juli 2024 zijn veel huisdieren verboden te houden. Daarvoor was het toegestaan maar liefst 320 verschillende soorten zoogdieren als huisdier te houden. Maar vanaf 1 juli 2024 wordt de lijst toegestane zoogdieren ingekort naar 30 soorten. Dit noem je de zogenaamde “positieflijst”. Voor de volledige lijst kun je kijken op:https://www.licg.nl

Dus ga je een huisdier kopen? Let dan op of de verkoper je schriftelijke informatie meegeeft en vraag er zelf om als dit niet het geval is. Je hebt er immers recht op, en zo heb je de belangrijkste zaken over de verzorging van uw dier op een rijtje. Heeft de verkoper nog geen informatie beschikbaar, dan kan hij/zij eenvoudig de LICG huisdierenbijsluiter van je dier uitprinten en meegeven. Daarin staat alles wat je moet weten als je aan een huisdier begint.