Hebben vrijwilligers, stagiairs en medewerkers een Bewijs van Goed Gedrag (VOG)?
De gemeente Amstelveen vindt het belangrijk dat jonge bezoekers en kinderen die deelnemen aan activiteiten, en jonge vrijwilligers en stagiairs zich welkom, prettig en veilig voelen. En begeleiding krijgen van volwassenen die de omgangsregels kennen en respectvol, prettig en veilig hun vrijwilligerswerk kunnen doen. Daarom is in 2015 het project ‘In veilige handen!’ gestart. Alle vrijwilligers, medewerkers en stagiairs van 18 jaar en ouder die actief zijn op Speelboerderij Elsenhove hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor het werken met jeugd gekregen. Zij kennen de omgangsregels. Wil je meer weten over de omgangsregels en het project ‘In veilige handen!’? Stuur dan een e-mail naar elsenhove@amstelveen.nl
Neemt de speelboerderij afstandsdieren aan?
De speelboerderij neemt geen afstandsdieren aan. De reden is dat er geen ruimte voor is en dat afstandsdieren ziektes kunnen meenemen. Daarom kunnen in de vakanties ook geen logeerdieren worden aangenomen. Klik voor adressen voor organisaties die wel afstandsdieren aannemen hier.
Verkoopt de boerderij ook konijnen?
De boerderij fokt in principe niet met de konijnen op de boerderij. Via www.ikzoekbaas.nl kun je kijken welke dieren er via Dierenbescherming Nederland worden aangeboden. Voor het aanschaffen van konijnen kun je kijken op www.konijnenbelangen.nl
Waar kan ik terecht voor vragen over dierenwelzijn?
Voor vragen over dierenwelzijn klikt je hier.
Waar kan ik terecht met vragen over het houden van huisdieren?
Met vragen over het houden van huisdieren klikt je hier.
Fotograferen en filmen
Foto’s en filmpjes maken in op het terrein van de speelboerderij voor je privéverzameling mag natuurlijk. Wil je echter beroepsmatig opnamen maken, dien je daarvoor contact op te nemen met de beheerder. Wanneer je beroepsmatig, zonder toestemming van Speelboerderij Elsenhove/gemeente Amstelveen, foto’s of filmmateriaal maakt en/of gebruikt, bega je een strafbaar feit en kun je juridisch vervolgd worden. Foto- of film-shoots dienen van tevoren gereserveerd te worden. Je kunt hiervoor bellen met 020-545 7166 of via elsenhove@amstelveen.nl Voor trouwreportages hoeft niet vooraf gereserveerd te worden.
Foto-shoot (tot 10 personen) € 150,- excl. btw per dagdeel (4 uur) mits de bedrijfsvoering niet verstoord wordt.
Filmopnames (tot 10 personen) € 100,- excl. btw per uur mits de bedrijfsvoering niet verstoord wordt.
Bij een crew groter dan 10 personen tarief op aanvraag.
Bij publicatie verzoeken wij om vermelding van ‘Speelboerderij Elsenhove, gemeente Amstelveen’.
Kan ik ruimtes op de speelboerderij huren voor feesten en vergaderingen?
Het is niet mogelijk om voor feesten en partijen ruimtes te huren. Voor het organiseren van verjaardagsfeestjes voor kinderen neem je contact op met info@thuisopelsenhove.nl
Kunnen kinderen helpen met voeren van de dieren?
Kinderen kunnen om 16.00 uur helpen met het voeren van de dieren. Het gaat dan met name om de kippen en de konijnen.
Kunnen schoolklassen, groepen van de BSO enz. ook terecht op de boerderij zonder een les te volgen?
Schoolklassen, BSO-groepen enz. zijn van harte welkom, ook zonder dat ze een lesprogramma op de boerderij volgen. Er zijn echter wel een paar regels:
- Kinderen mogen alleen onder begeleiding de boerderij bezoeken. Je bent als begeleider verantwoordelijk.
- Op het terrein kunnen spullen klaar staan voor de lessen die gegeven worden, je mag hier geen gebruik van maken.
- Dieren mogen niet opgepakt en/of gevoerd worden., kinderen mogen ze ook niet opjagen.
- De picknicktafels voor In den Pappot zijn voor klanten van het theehuis.
We weten wel graag van te voren of er groepen komen. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen aan elsenhove@amstelveen.nl
Ik wil graag een les volgen op Elsenhove. Kan dat?
Schoolklassen van basisscholen uit Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel kunnen lessen volgen op de boerderij. Kijk voor kosten, voorwaarden en wijze van inschrijven op www.nmedichtbij.nl
Kan ik vrijwilliger worden op de boerderij?
Circa 25 vrijwilligers zijn actief betrokken bij de boerderij. Ze helpen met het doen van klein onderhoud, organiseren activiteiten, bemensen de horeca, enz. De organisatie van dit alles ligt bij het bestuur van de Stichting Vrijwilligers Speelboerderij Elsenhove. Voor meer informatie stuur je een e-mail naar elsenhove@amstelveen.nl, vraag je informatie aan de beheerder van de boerderij of aan vrijwilligers die actief zijn bij evenementen.
Is de boerderij rolstoel toegankelijk?
De boerderij is rolstoel toegankelijk. In de stal is een gehandicaptentoilet. Er is bij de boerderij geen invalidenparkeerplaats. De vergaderruimte op de 1e verdieping van De Rietgans is niet voor rolstoelen toegankelijk.
Is er een invalidenparkeerplaats bij de ingang van de speelboerderij?
Nee, er is geen invalidenparkeerplaats. Dit deel van de Bankrasweg is namelijk gesloten voor motorvoertuigen. Naast voetgangers, fietsers en bromfietsers zijn wettelijk alleen bestuurders van gehandicaptenvoertuigen op dit weggedeelte toegestaan. Iedere automobilist die vanaf het grote parkeerterrein doorrijdt naar Elsenhove is formeel in overtreding en loopt het risico te worden bekeurd, tenzij men beschikt over een ontheffing. Een gehandicaptenparkeerkaart geeft geen vrijstelling van de geslotenverklaring en houders van een gehandicapten-parkeerkaart kunnen niet door middel van een onderbord van de geslotenverklaring worden uitgezonderd. De wettelijke regels voor onderborden staan dit niet toe.
Is er een baby-verschoontafel?
Er zijn twee baby-verschoontafels, bij de toiletten en in het servicehuisje bij de speeltuin. Vriendelijk verzoek om daar voor het verschonen van baby’s gebruik van te maken in plaats dit te doen op picknicktafels!
Mag ik zelf eten en drinken meenemen?
Je kunt de picknicktafels gebruiken om zelf meegebrachte versnaperingen te nuttigen. Ruim je wel het afval zelf op? De picknicktafels voor het theehuis zijn voor bezoekers die versnaperingen hebben gekocht in ‘In den Pappot’.
Mag ik een hond mee het terrein op nemen?
Honden van bezoekers zijn op het terrein niet toegestaan. Elsenhove heeft zelf een boerderijhond waardoor de dieren niet schrikken als een loslopende hond ineens het terrein op komt rennen. Natuurlijk zijn officiële hulphonden zoals blindengeleidehonden welkom.
Mag ik dieren voeren zoals soms bij andere kinderboerderijen?
Het is niet toegestaan om dieren te voeren, ook niet met hooi, gras, bladeren enz. Kinderen kunnen de beheerder om 16.00 uur helpen met het voeren van de dieren. Het gaat dan met name om de kippen en de konijnen. Het is niet goed voor de gezondheid van de dieren en bovendien kunnen dieren er vervelend opdringerig van worden.
Waarom hebben veel dieren een oormerk in?
Speelboerderij Elsenhove staat geregistreerd bij de overheid als een echte boerderij. Daarom moet de speelboerderij zich houden aan landelijke regels. Geiten, schapen en runderen moeten individueel herkenbaar zijn. Vandaar dat ze als jong dier een oormerk met een individueel nummer in krijgen.
Waarom staan de koeien in de winter binnen?
Alle koeien staan in Nederland binnen in de periode 1 november tot ongeveer 1 mei, afhankelijk van het weer. In de winter is het weiland veel te nat en zouden de koeien alles kapot lopen. Bovendien groeit het gras niet, dus is er ook geen eten voor de koeien.
Hebben koeien ook horens?
Ja, bij de meeste rassen hebben zowel de koeien (vrouwtjes) als de stieren (mannetjes) horens. Vaak worden deze als de koeien jong zijn al weggehaald, zodat ze elkaar later niet kunnen verwonden.
Zijn er al lammetjes?
Op Elsenhove worden er niet zo vroeg in het voorjaar lammetjes gepland. Pas als er meer kans is op mooi weer worden de lammetjes geboren. Rond half maart worden meestal de eerste schapen -of geiten lammetjes verwacht.
Wat is een Erkend Educatief Centrum?
De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) wil de oorspronkelijke landbouwhuisdierrassen in Nederland behouden. Elsenhove helpt hierbij door de oude, vaak zeldzame rassen, te laten zien. Ook geven we informatie over deze rassen en gebruiken we deze in onze lessen. Vandaar dat de SZH ons het predicaat Erkend Educatief Centrum heeft gegeven. Iets waar we erg trots op zijn.